Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-02@13:48:11 GMT

زلزله ترکیه و مقایسه مدیریت بحران در ترکیه و ایران

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۷۴۵۳۲

زلزله ترکیه و مقایسه مدیریت بحران در ترکیه و ایران

مهدی زارع  استاد پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله در شرق نوشت:
ساعت ۲۰:۵۵ جمعه‌شب (۴/۱۱/۱۳۹۸) به وقت محلی ترکیه، زمین‌لرزه‌ای با بزرگای ۶.۸ در استان الازیگ در شرق ترکیه موجب خسارت و خرابی در این شهر و شهر کوچک سیورجه و شهر‌ها و روستا‌های اطراف شد.   گسل مسبب این زلزله، قطعه‌ای از گسل آناتولی شرقی بوده است که با طول حدود ۶۰ کیلومتر در این زلزله با حرکت امتدادلغز چپ‌گرد گسیخته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چهار دقیقه بعد از رخداد، اعلام اولیه رخداد زمین‌لرزه‌ای شدید در مرکز ترکیه را از مرکز زلزله‌شناسی اروپا- مدیترانه در پاریس، روی گوشی تلفنم دریافت کردم.   این زمان از زمان کافی برای اعلام رخداد زمین‌لرزه از سوی مراکز زلزله‌شناسی هم کوتاه‌تر است و اعلام و هشدار رخداد زمین‌لرزه‌ای شدید در یک کشور (حتی قبل از اینکه اندازه آن تخمین زده شود) به این ترتیب از طریق فناوری اطلاعات و استفاده کاربران اینترنت فراهم شده است؛ به نحوی‌که به محض رخداد زمین‌لرزه، تعداد کسانی که پایگاه اینترنتی مرکز زلزله‌شناسی خاصی را مورد جست‌وجو قرار می‌دهند یا در ابزارک (اپلیکیشن) آن پایگاه احساس‌شدن زمین‌لرزه‌ای را اعلام می‌کنند، ناگهان بیشتر می‌شود.   این بیشترشدن در یکی، دو دقیقه، به چند‌ده (گاه چندصد) برابر متوسط رجوع از نشانی‌های آی‌پی در آن محدوده مکانی و زمانی بیشتر می‌شود. هرگاه چنین شود، بر اساس نرم‌افزار خودکاری که برای چنین موضوعی طراحی شده است، مرکز زلزله‌شناسی اروپا- مدیترانه با این افزایش ترافیک، به مراجعه‌کنندگان از آن محدوده نشانی‌های کاربران که در جست‌وجو یا اعلام احساس یک زمین‌لرزه‌اند، اعلام می‌کند زمین‌لرزه‌ای در آن محدوده دنیا حس شده است. این پیام در همه سامانه‌های اطلاع‌رسانی آن مرکز از پیامک تا تلگرام و توییتر قرار می‌گیرد.   توجه کنید که این اطلاع‌رسانی هنگامی ممکن است که کاربران از وی‌پی‌ان برای دسترسی به اینترنت استفاده نکنند (به دلیل فیلترینگ گسترده مجبور به استفاده از وی‌پی‌ان نشوند)؛ چرا‌که کاربری که از فیلترشکن استفاده می‌کند، نشانی آی‌پی جدیدی برای اعلام محل خود می‌سازد که آن نشانی جدید معمولا در کشوری دیگر و مکانی غیرقابل‌استفاده در سامانه اعلام سریع وقوع زمین‌لرزه است.   در زمین‌لرزه جمعه‌شب ترکیه در فاصله حدود هفت دقیقه بعد از رخداد، بزرگای زمین‌لرزه به همراه موقعیت کانون از سوی مراکز لرزه‌نگاری مختلف (از‌جمله مراکز زلزله‌شناسی خود کشور ترکیه) اعلام شد.   در حدود ۱۰ دقیقه بعد از رخداد، «سازمان مدیریت بحران» ترکیه (که ترجمه دقیق نام آن «سازمان مدیریت اضطرار و سانحه» است و مخفف نام آن به ترکی به صورت آفاد –AFAD- شناخته می‌شود) نقشه محل کانون به همراه نام روستا‌ها و شهر‌های اطراف کانون و موقعیت گسل‌های اصلی پیرامون کانون را روی تمام صفحه‌های اطلاع‌رسانی خود به اشتراک گذاشت.   این سرعت عمل در اعلام اندازه و منتشر‌کردن نقشه دقیق کانون زلزله به همراه گسل‌ها از سوی مدیریت امور زمین‌لرزه سازمان مدیریت بحران ترکیه که سازمانی زیر نظر وزارت کشور ترکیه است، درخور ستایش است. یادآوری می‌شود که این سازمان از نظر تاریخچه شکل‌گیری، یک سال بعد از شکل‌گیری سازمان مدیریت بحران در ایران در سال ۱۳۸۸ شمسی تأسیس شده و مانند سازمان مدیریت بحران در کشور ما، زیرمجموعه وزارت کشور ترکیه است.

رئیس کنونی سازمان «آفاد»، دکتر «مهمت گول‌اغلو»، متولد ۱۳۶۱ شمسی و فارغ‌التحصیل دانشکده پزشکی دانشگاه مرمره است. او دکترای تخصصی (پی‌اچ‌دی) خود را در رشته سلامت عمومی از دانشکده سلامت دانشگاه استانبول دریافت کرده است. او سال‌ها در سازمان‌های مردم‌نهاد ترکیه در زمینه کمک‌های بشردوستانه فعالیت کرده و از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ دبیرکل سازمان هلال‌احمر ترکیه (کیزهیلای) بوده است.   توجه کنید که دکتر «گول‌اغلو» در ۳۵‌سالگی در مرداد ۱۳۹۶ به ریاست سازمان مدیریت بحران ترکیه منصوب شده و اکنون ۳۷ ساله است.   اگر مقایسه‌ای از نظر سرعت عمل و نوع، کیفیت و شکل خروجی و عملکرد سازمان‌های مدیریت بحران ترکیه و ایران در ۱۰ ساله اخیر انجام شود، آنگاه می‌توان مهم‌ترین دلیل چالاکی و مدرن‌شدن مدیریت و عملکرد در سازمان‌های مدیریتی و حاکمیتی ترکیه را در نوع و کیفیت برگزیدن مدیریت برای سازمان مدیریت بحران ترکیه دریافت.   به یاد آوریم که حدود ۲۰ سال قبل شاید سرعت عمل سازمان‌های دولتی در ترکیه شبیه سازمان‌های مشابه در ایران بود؛ ولی تحولی به‌ویژه در دهه‌های ۸۰ و ۹۰ شمسی در این کشور رخ داده است.   این همان راه توسعه‌ای است که قبلا در همین روزنامه «شرق»، درباره آن به‌ویژه درخصوص کشور‌های در‌حال‌توسعه موفق مانند ترکیه، مکزیک، شیلی، آرژانتین، مالزی، فیلیپین، برزیل و...   در برگزیدن نسل جدیدی از متخصصان جوان و تحصیل‌کرده که ضمن تحصیلات مدرن و به‌روز در بالاترین سطوح، آشنایی کامل با دو یا حداقل یک زبان بین‌المللی دارند و خداحافظی با نسل قبلی مدیران صرفا سیاسی و بوروکرات سیستم‌های دولتی‌شان، بر آن تأکید کرده بودم. نتیجه چنین برگزیدنی، پیشرفت محسوس و عملکرد مثبت امروز سازمان مدیریت بحران ترکیه است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: مدیریت بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۷۴۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار؛ احتمال وقوع سیلاب در این نقاط

سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور با اعلام آماده بارش در استان‌های غربی، مرکزی و جنوبی؛ آخرین وضعیت جوی در روز‌های آینده را تشریح کرد و نسبت به احتمال سیلابی شدن رودخانه‌های فصلی کشور هشدار داد.

به گزارش روزنامه رسالت، حسین ظفری سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور درباره هشدار‌های بارش‌های سیل آسا در کشور اظهار کرد: براساس هشدار سطح نارنجی که صادر شده است، سامانه بارشی جدید از سه شنبه هفته جاری وارد کشور شده و تا پایان روز جمعه چهاردهم اردیبهشت‌ماه فعالیت خود را خواهد داشت.

وی افزود:سطح نارنجی به معنای احتمال بروز مخاطره است و به همین دلیل استان‌های مختلفی که متاثر از این سامانه بارشی هستند در حالت آماده باش قرار دارند. این سامانه بارشی مخاطراتی مانند رگبار شدید باران، رعد وبرق، ورزش باد شدید و در برخی نقاط گرد و خاک و رخداد تگرگ را ممکن است به همراه داشته باشد.

وی ادامه داد: سامانه روز‌های سه شنبه در استان‌های کرمانشاه، شمال خوزستان و غرب لرستان فعال خواهد بود و به همین دلیل مدیریت بحران استان‌های اشاره شده در حالت آماده باش قرار دارند و دستگاه‌ها و تجهیزات نیز فراهم شده است.

سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور ادامه داد: روزچهارشنبه سامانه بارشی استان‌های کرمانشاه، ایلام، خوزستان، لرستان، غرب همدان، جنوب مرکزی، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال بختیاری، جنوب و غرب استان اصفهان، نیمه جنوبی استان فارس و بوشهر را تحت ثاتیر قرار می‌دهد. هم استان‌ها نامبرده شده و استان‌های مجاور و معین این آمادگی را دارند که ماشین آلات تجهیزات را فراهم کرده اند و اطلاع رسانی‌ها از طریق استانداری‌ها و صدا سیما و رسانه‌ها انجام شده است.

ظفری عنوان کرد: روز جمعه استان‌های اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، زنجان، کرمانشاه، لرستان، ایلام، خوزستان، همدان، مرکزی، اصفهان، خراسان رضوی و جنوبی و نیمه غربی سمنان، ارتفاعات و دامنه‌های استان‌های البرز و تهران تحت تاثیر قرار می‌گیرند و یک وسعت گسترده تمام کشور را در روز جمعه تحت تاثیر قرار می‌دهد و به همین دلیل احتمال اینکه جاده‌ها لغزنده و معابر دچار آبگرفتگی شوند وجود دارد. همچنین احتمال سیلابی شدن مسیل‌ها و رودخانه‌های فصلی نیز وجود دارد. در ارتفاعات رخداد صاعقه و تگرگ را داریم و متاسفانه این صاعقه می‌تواند خطرناک باشد و هشدار می‌دهیم به افرادی که در بلندی‌ها و ارتفاعات حضور دارند و عشایر که دقت لازم را داشته باشند.

وی اضافه کرد: در مناطقی شاهد باد شدید خواهیم بود احتمال وارد شدن خسارات به سازه‌های موقت و داربست‌ها و تابلو‌های تبلیغاتی وجود دارد و از طرفی هم ممکن است در ناوگان حمل و نقل اختلال به وجود آید.

سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور در توصیه‌ای به مردم گفت: سازمان مدیریت بحران کشور و مدیریت بحران استان‌ها درحالت آماده باش قرار دارند و از مردم می‌خواهیم در حاشیه‌های رودخانه‌هایی که احتمال طغیان آن‌ها وجود دارند قرار نگیرند و توقف نکنند و از رفتن به ارتفاعات و کوهنوردی خودداری کنند. همچنین عشایر از چرای دام‌ها در ارتفاعات خوداری کنند. کشاورزان نیز تدابیر لازم را برای محصولات کشاورزی خود داشته باشند تا خسارات احتمالی کمتر شود.

دیگر خبرها

  • زلزله این استان را لرزاند
  • زمین لرزه فاریاب خسارتی نداشت
  • زلزله چهار وهفت دهم ریشتری درفاریاب
  • زمین لرزه ۴.۷ ریشتری در فاریاب استان کرمان
  • وقوع زمین لرزه ای به قدرت ۴.۶ ریشتر در سیرچ کرمان
  • وقوع زلزله در سیرج / کرمان لرزید
  • ارزیابی مناطق متاثر از زمین لرزه سیرچ/ خسارتی گزارش نشد
  • جزییات زلزله ۴.۶ ریشتری در کرمان
  • برگزاری نخستین دوره آموزشی مدیریت بحران ویژه مدیران سازمان منطقه آزاد قشم
  • هشدار؛ احتمال وقوع سیلاب در این نقاط